Parkinson
Parkinson hastalığı beyinde hareket merkezini denetleyen bölümde meydana gelen dopamin isimli salgının eksikliği nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Genelde 50 yaş ve üzerinde rastlanan Parkinsona nadir olarak daha alt yaş gruplarında da rastlanmakta ve hastalığın tedavisi yapılmadığı takdirde hastalar günlük hayatlarını tek başlarına idame ettiremeyecek duruma gelmektedir.
Parkinson Belirtileri Nelerdir?
Parkinsonun yaygın belirtileri ellerde titreme, hareketlerin azalması, katılık hali ya da denge kaybı olarak kendini gösterse de mimiklerin azalması, monoton konuşma ve adımların küçülmesi gibi belirtilere de sahiptir.
Söz konusu belirtiler fark edilmeyip ya da dikkate alınmadığında Parkinson ilerleyerek hastanın tüm yaşam kalitesini düşürecek ve hatta başkalarının yardımına muhtaç şekilde yaşamaya mahkum edecek kadar ilerleyebilir. Bu evreler ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı ve cerrahi müdahale dışında bir seçeneğin olmadığı evrelerdir. Kısa adı DBS olan Derin Beyin Stimülasyonu tam da bu noktada devreye girerek parkinson hastalığı tedavisinde son derece etkili rol oynar.
Derin Beyin Stimülasyonu ( DBS ) Nedir?
Parkinson tedavisinde cerrahi müdahale gerektiren durumlar karşısında yüksek başarı oranı ile tercih edilen Derin Beyin Stimülasyonu, beyinde bulunan bazal ganglion bölgesine küçük elektrotlar yerleştirilmesi ile yapılmaktadır. Mikro ölçeklerde olan bu elektrotlar aracılığı ile söz konusu bölgeye elektrik akımları verilmekte ve bu sayede hareket merkezini düzenleyen dopamin seviyesi kontrol altına alınmaktadır. Son derece güvenilir ve başarı oranı yüksek olan DBS uygulamaları ile Parkinson hastaları günlük hayatlarına başkalarının yardımı olmadan devam edebilmektedir.
Derin Beyin Stimülasyonu ( DBS) Kimlere Uygulanır?
Parkinson teşhisi konulması sonrası ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalar için uygulanan DBS aynı zamanda 3 yılı aşkın bir süredir bu hastalıkla başa çıkmaya çalışan hastalar için öngörülen bir tedavi yöntemidir. Ayrıca ilaç tedavisine çeşitli yan etkileri nedeni ile katılamayan hastalar da DBS tedavi için uygundur.
Tedavi öncesi hastalara DBS yöntemi hakkında tüm detayları ile kapsamlı bir bilgi verilmekte ve nöroloji, beyin cerrahı ve psikiyatri uzmanları tarafından bu operasyon için uygunlukları yapılacak tetkikler doğrultusunda onaylanmaktadır.
Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) Nasıl Yapılır?
Parkinson tedavisi için DBS cerrahi müdahalesi tercih edilmesi durumunda hastaya yapılacak ilk işlem beyin MR görüntülemesidir. Devamında sağlık kuruluşunun ameliyathane bölümüne alınan hastanın beyin tomografisi çekilmeden önce kafatası uyuşturularak bir çerçeve yardımı ile sabit kılınır. Hedeflenen bölgenin çok boyutlu olarak görülebilmesi adına MR görüntüsü ile beyin tomografi görüntüleri üst üste konularak uzay koordinatları tüm hassasiyeti ile belirlenmekte ve bunun için üst Düzey teknolojik donanıma sahip bir bilgisayar sisteminden destek alınmaktadır.
Mikroelekrot kayıt yöntemi adı verilen bir sistem kullanılarak hedefteki bölgenin elektrofizyolojik sinyalleri alınmakta hedeflenen bölgenin tedavi için uygunluğundan emin olunmaktadır. Bu işlemin başarı ile gerçekleştiği tespit edilmesi sonrası elekrotlar doğru bölgeye sabitlenir. Göğüs bölgesinde deri altına yerleştirilen bir pil bu elektrotların sağlıklı şekilde çalışmasını sağlar.
Dünya genelinde sadece bu teknolojik alt yapı ve uzman ekibe sahip çok az sağlık kuruluşunun gerçekleştirebildiği bu ameliyat ülkemizde Lokman Hekim Üniversitesi Ankara Hastanesi beyin ve sinir bölümünde Doç. Dr. Mehmet Sorar yönetiminde gerçekleştirilmektedir.
Ameliyatın başarılı geçmesi için Beyin cerrahi, nöroloji, radyoloji, psikiyatri ve fizik tedavi uzmanlarından kurulu bir ekip ile Doç Dr. Mehmet Sorar son 10 yılda 500’ü aşan DBS ameliyatını başarı ile gerçekleştirmiştir.
Neden Bizi Tercih Etmelisiniz?
Doç. Dr. Mehmet Sorar 2010 yılından itibaren hareket hastalıkları cerrahisi ile ilgilenmeye başladı. Kurulumunu yaptığı hareket bozuklukları merkezinde 500 den fazla parkinson ,esansiyel tremor,distoni hastasının ameliyatını başarı ile gerçekleştirdi. Halen ülkemizde bu ameliyatları en yüksek sayıda yapan beyin cerrahisi uzmanlarından biri konumundadır. 20 den fazla yerli ve yabancı beyin cerrahisi uzmanına hareket bozukluları cerrahisi eğitimi verdi. İki tane büyük hastenede hareket bozukluları merkezinin kurulumunu sağladı.
2013 yılında Metuas Medikal A.Ş bünyesine katılarak bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde kullanılmak üzere, Difüzyonel Yama Tedavisi yöntemini ve bu yöntemde kullanılmak üzere ARTCURE Difüzyonel Yama geliştirdi. Difüzyonel Yama Tedavisi ve ARTCURE Difüzyonel Yama Tüm Avrupa ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Türkiye başta olmak üzere tüm dünyada patent aldı. Difüzyonel Yama Tedavisi ve ARTCURE Difüzyonel Yama etkinliği 10’a yakın klinik çalışma ,doktora tezi ve yayın ile kanıtlanarak literatürdeki yerini aldı. ARTCURE Difüzyonel Yama Türk Eczacılar Birliği tarafından 2014 yılında yılın innovasyonu (ALTIN HAVAN) ödülüne layık görüldü. Daha fazla bilgi için Özgeçmiş sayfasını ziyaret edebilirsiniz.